Meurrens
Sofie
Spreeuwenstraat 16
3010 Kessel-Lo
016/89.83.03
016/89.83.03
meurrens.sofie@skynet.be

Medische info corner

Aspirine zou het ontstaan van borstkanker kunnen tegengaan. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Kansas.

Uit een nieuwe studie blijkt dat een dagelijkse dosis aspirine de groei van borstkanker zou kunnen tegengaan. In het verleden werden gelijkaardige bevindingen al gerapporteerd voor darm- en prostaatkanker.

Dit komt omdat aspirine ervoor zou zorgen dat de omstandigheden in het lichaam (en dan vooral rond de kankercellen) niet bevorderlijk zouden zijn voor de aangroei van van nieuwe kwaadaardige cellen.

Aspirine zou daarom vooral handig van pas komen bij patiënten die eerder al met de ziekte te maken kregen. Oncoloog en researcher Sushanta Banerjee van de universiteit van Kansas zegt daarover: "Nadat een patiënt succesvol is behandeld tegen borstkanker, is het goed mogelijk dat de ziekte na vijf à tien jaar weer de kop opsteekt. Kanker heeft namelijk stamcellen die chemotherapie kunnen overleven. De cellen blijven op non-actief, tot de omstandigheden in het lichaam weer gunstiger zijn om zich opnieuw te beginnen reproduceren. Wanneer dat gebeurt kunnen ze snel uitgroeien tot erg agressieve tumoren."

Uit de experimenten van dokter Banerjee bleek dat een groot percentage van de kankercellen die werden blootgesteld aan aspirine afstierven. De rest kon zich niet reproduceren. "We kunnen aspirine bij de behandeling van kanker dus op twee manieren gebruiken", gaat Banerjee verder. "Langs de ene zijde kunnen we aspirine geven na chemotherapie, om zo hervallen te voorkomen. Langs de andere zijde kunnen we aspirine ook preventief gebruiken."

Toch is het aan te raden om eerst een dokter te raadplegen, alvorens je een dagelijkse dosis aspirine begint te nemen. Aspirine verdunt namelijk het bloed, en verhoogt het risico op gastro-intestinale bloedingen.

 

    

© 2013 | Webdesign by My-Websitebuilder.com  |  SEO & SEA by Opti-Seo.com | DocOnline.be   •   Algemene voorwaarden   •   Cookie policy   •   Privacy policy   •   Disclaimer